Facebookpinterestlinkedininstagram

belly-2473_1920

Vem behöver egentligen kostrådgivning?

För många är det övermäktigt att ta in all information och sortera ut det som verkar rimligt eller inte. Vissa påstår till och med att man kan gå ned i vikt genom att bara äta hallonbåtar eller att man är tjock för att man är lat och odisciplinerad. Båda tankesätten är helt uppåt väggarna och en förolämpning mot alla överviktiga som inte äter godis eller snacks överhuvudtaget och har en disciplin utöver det vanliga! De vanligaste tänket hos gemene man idag är att ”det bästa är att äta av allt, men att äta med måtta och motionera regelbundet”, och rent viktmässigt fungerar detta kanske för smalisar och normalisar, men tyvärr inte för tjockisarna – hälsomässigt fungerar det tyvärr inte för någon! För i dagens ”vanliga mat” döljer sig de allra största hälsobovarna.

LCHF och Paleokost syns mer och mer i media och allt fler får upp ögonen för den ”nya dieten” och även om man inte provat så har de allra flesta hört talas om LCHF begreppet. Och beroende på vem man lyssnar på så finns det olika syner på vad som ingår eller inte i LCHF. Det kan vara svårt att sålla agnarna från vetet och det som fungerar för den ena, kanske inte fungerar för den andre. En kostrådgivare kan hjälpa dig att hitta det som fungerar för just dig, hen kan förklara varför din kropp reagerar som den gör på maten du stoppar i den och framförallt kan hen hjälpa till att hålla dig motiverad att fortsätta så att du når dina mål, om det så är att gå ned i vikt, att få bot på en krånglig mage, eksem, mjäll, svampinfektioner, hudproblematik, högt blodtryck, kontrollera din diabetes, eller andra västerländska sjukdomar som har stark förankring i vår kost. Har du testat alla andra metoder, men inte fått resultatet du önskat eller inte kunnat bibehålla det du uppnått, då kan kostrådgivning vara något för dig!

Kostrådgivare är en yrkeskategori som oftast hittas samlade under kroppsterapeuter. Kostrådgivare arbetar vanligtvis även som Personliga Tränare, Naprapater, Massörer, Sjuksköterskor eller yrkesgrupper som har sin bakgrund inom biokemin.

En kostrådgivare utbildad på Paleo Institutet har läst mycket näringslära och tittar gärna på forskning, men är mer intresserad av forskning där man ser direkta (och inte bara statistiska) samband vad som händer i vår kropp än av forskning som enbart baseras på vad som händer i ett provrör. Evolutionens historia är en viktig parameter liksom helhetstänket på hälsa och en PI-kostrådgivare inkluderar alla hälsoaspekter som kan påverka kosten och vetskapen om att människor är olika.

Dietister och läkare har stor akademisk kunskap och är de som man ska lyssna på i första hand. Diestister har läst näringslära i många år, medan näringslära inte är obligatoriskt på läkarutbildningen, däremot läser man 7 månaders näringslära på veterinärutbildningen! Problemet för många är att många i dessa yrkeskategorier följer gammal förlegad vetenskap och ger råd som inkluderar lightprodukter, margariner, mängder med frukt, pasta och bröd då de fortfarande lider av fettskräck och tror att vår hjärna behöver kolhydrater för att fungera. Fler och fler börjar dock inse att vetenskapen haft fel de senaste 50 åren och man hör allt oftare om läkare som ger råd som gör att läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin sparkar bakut.

Ofta har de som söker kostrådgivning med inriktning lågkolhydratkost redan provat flera andra metoder och rekommendationer för att få bukt med sina besvär, men inte kunnat komma tillrätta med dem ändå. En del har redan provat LCHF på egen hand med bra resultat, men av någon anledning slutade man och behöver stöttning för att hålla motivationen uppe och får då hjälp och stöd av en kostrådgivare.

Är du intresserad av att boka en tid för kostrådgivning eller bara höra lite mer vad det innebär så är du varmt välkommen att höra av dig till mig på mejl eller telefonnummer som du hittar i botten på denna sida eller under fliken kontakt högst upp!

 

 

Facebookpinterestlinkedin