Facebookpinterestlinkedininstagram

Okej, det kanske har gått upp en tanke hos dig att du skulle vilja byta ut dina kolhydratskällor mot hälsosammare alternativ, men du vet kanske inte vad det skulle kunna vara? Du kanske också tänker att du inte blir mätt utan potatis, ris eller pasta på tallriken? Men sanningen är tvärtom – Dessa gör att du snart blir hungrig igen och äter mer än du behöver! Här kommer 8 tips på nyttiga och mättande kolhydrater att äta istället till sitt protein på tallriken:

Sallad:

Detta är det mest självklara valet för många. Sallad är gott och fräscht att äta till både kött, fisk och kyckling. Problemet med sallad är att det mättar väldigt kort stund och att man snabbt blir sugen på något annat efter bara någon timme. Detta kan man förhindra genom att äta mycket fet sås till köttet, ex majonnäs eller bearnaise och genom att ha avokado och ägg i salladen. Lax är perfekt proteinkälla att äta till sin sallad, den är fet i sig och hjälper till att öka mättnaden.

meatball-743755_1920

Broccolimos/Blomkålsmos/Brysselkålsmos

Mina barn gillar mos och HÄR kan ni läsa recept på hur man enkelt kan göra mos. Jag köper oftast fryst ekologisk broccoli och blomkål, och färskt köper jag endast när det är erbjudande på de ekologiska varorna. Oftast köper jag då större mängder och fryser in. Moset smakar gott och med rätt kryddning till och med jättegott! Smör och grädde gör att det också mättar bra på lång sikt och man kan gå många timmar innan man blir hungrig igen. Det passar till all sorts protein, även om jag föredrar blomkål till fläskkött och broccoli till kyckling så är det kanske mer för ögat än för gommen.

Ugnsstekta grönsaker

Skiva upp grönsaker eller (som jag) köp förpackningar med frysta färdigskivade ekologiska grönsaker. Den blandning jag brukar köpa innehåller gula och orange morötter, polkabetor, kålrot och rödlök. Lägg på en form, ringla över olivolja, krydda med örter och salt. In i ugnen tills grönsakerna har lagom tuggmotstånd. Att äta rotfrukter då och då passar bra om man äter enligt paleo modellen. Vill man däremot gå ned i vikt eller har stora problem med sitt blodsocker, exempelvis diabetes, ska man försöka undvika rotfrukter och bara äta grönsaker som växer ovan jord, som till exempel blomkål. Till ugnsstekta grönsaker kan man äta vilken köttbit som helst, jag äter gärna kyckling till och en kall yoghurt sås. Lägger man dessutom en klick smör på grönsakerna håller man sig mätt länge.

cauliflower-412164_1920Kokta grönsaker

Att bara koka grönsaker som exempelvis broccoli, blomkål, haricot verts några minuter och servera som tillbehör till en rätt där proteinet serveras som en sås brukar gå hem hos mina barn. Lägg en klick smör på grönsakerna och salta, sedan får såsen göra resten. Jag brukar ofta ha en burk färskost i såsen så blir den både god och mastigare. Serverar man grönsakerna med t.ex. en köttfärssås kan man alltid lägga en klick smör på så håller mättnaden länge. Klicka HÄR för ett av mina recept med Haricot Verts.

chicken-933495_1920Zoodles

Spaghetti gjort av zucchini eller squash som en del säger. Strimla zucchinin med kniv eller osthyvel (eller med en särskild grönsaksskärare som gör att du får perfekta spaghettis!), lägg ned i kokande vatten och ta upp så snart de mjuknat lite – vilket går jättefort! HÄR kan du läsa ett av mina recept på bloggen med zoodles.

Vitkålsgratäng

Vitkål är bland det nyttigaste vi kan äta! Det är fullspäckat med vitaminer och antioxidanter och höjer inte blodsockret nämnvärt, samtidigt som det mättar bra. Skivat vitkål tillsammans med grädde, ost och lök blir en fantastiskt god gratäng. Lägg till lite ansjovis och vips har du en Janssons Frestelse som är hälsosam!

Cole Slaw

Vitkål kan ätas på många olika sätt. Vi brukar ofta göra en stor sats coleslaw som kan stå i kylen några dagar och ätas av den som behöver äta något snabbt. Strimlad vitkål (jag river med osthyveln, men har du en mandolin så använd den!) med majonnäs, tomatpuré, salt och svartpeppar. Vill man göra den roligare kan man ha i lök och morötter och fler kryddor. Detta mättar väldigt bra och passar till alla proteinkällor.

white-cabbage-1393859_1920Fyllda grönsaker

Paprika och zucchini är tacksamma att fylla med proteinet, till exempel köttfärs och någon röra med kryddor man gillar, täcka med ost och gratinera i ugn. Servera gärna med kryddsmör.

peppers-1300830_1920

 

Ni kanske märker är jag noga med att alltid tillsätta fett både i och till maten. Smör, grädde, olivolja eller kokosolja är naturliga fettkällor som vi bör äta mycket av. Fett är otroligt nyttigt och hjälper oss att hålla oss mätta länge, det hjälper oss att inte överäta och det innehåller näring som kroppen behöver för att överleva! HÄR är ett inlägg om fett som jag skrivit tidigare.

Det går givetvis att ändra tillbehören i all oändlighet, bara ens egen fantasi sätter gränser! Men när fantasin tryter är det kanske lätt att ta till ”makaroner och falukorv” för att man vet att det går hem hos resten av familjen. Hur gör ni hemma hos er för att äta hälsosam, riktig mat även på vardagarna?

Vill ni ha hjälp med att planera er kost och få förslag på mat som passar just er familj och era speciella behov? Tveka inte att kontakta mig så hjälper jag er gärna! 

 

 

Facebookpinterestlinkedin