Facebookpinterestlinkedininstagram

Människans kropp är byggd för att kunna äta kött såväl som grönsaker. Många näringsämnen får vi i oss utan problem via köttet, men inte alls lika problemfritt i en enbart vegetarisk kosthållning.

meat-1030729_1920

 

Rött kött är bl.a. en bra källa för järn och andra mineraler, fullvärdigt protein samt vitaminer (tex B12, men i stort sett alla B-vitaminer finns i rött kött, samt A,E,K, mfl). Det finns betydligt högre nivåer av dessa näringsämnen i rött kött än i vitt kött. Protein består av aminosyror och åtta av dessa aminosyror kan kroppen inte tillverka själv, vi behöver alltså tillföra dem via maten vi äter. Kött innehåller alla dessa aminosyror som lätt tas upp av kroppen.

Vegetarianer och veganer får i sig alla aminosyror genom att äta sojaprodukter, dock är nivåerna av aminosyran metionin väldigt låga i soja. Soja har dessutom en mängd andra negativa effekter på våra kroppar som till exempel hormonella förändringar i form av för tidig pubertet. Soja innehåller lektiner som kan ge upphov till autoimmuna sjukdomar, samt fytinsyra som leder till bristande upptag av näringsämnen. Kort och gott: Skippa sojan annat än som smaksättare! Kött är ett mycket bättre alternativ för att få i sig de näringsämnen du behöver! Framförallt om du väljer gräsbetat KRAV-märkt kött där man också får en bra balans mellan Omega3/Omega6 som annars är rubbad hos djur som är uppfödda i köttindustrin och på foder som inte är deras naturliga mat och man slipper dessutom äta djur som fått i sig antibiotika i förebyggande syfte.

Tyvärr är debattläget i media riktat så att kött, och särskilt rött kött, framställs som dåligt både för miljön och för din kropp, istället för att vara riktat mot den omänskliga köttindustrin som verkligen är dålig för din kropp! Vi är skapta för att äta kött, men bra djurhållning kostar och köttindustrin liksom jordbruksindustrin vill tjäna pengar, och då blir djuren lidande och odlingarna som utfodrar dem och oss blir GMO. Inget av detta är såklart bra för våra kroppar.

För du får inte cancer av att äta rött kött som media så ofta hävdar! Det finns inga vetenskapliga studier som visar på detta. Det studierna man hänvisar till egentligen säger, är att du har större risk att få cancer av att äta processat kött som finns i till exempel charkuterier. Nitrit E250 är till exempel starkt kopplat till cancer och används inte i KRAV-märkta produkter, men om du läser på innehållsförteckningen på dina korvar och olika pålägg som skinka, och annat som du hittar i kylskåpet, så hittar du E250 eller Natriumnitrit i det mesta! Läs mer om nitrit i denna länk och ta ställning till om detta är något du vill ge dig själv och dina barn!?

En annan orsak till kopplingen av rött kött med cancer är att man sett att tillagningen av rött kött har en stor betydelse för kroppen. Värme påverkar de flesta ämnen; genomstekta, förkolnade köttbitar har en dålig effekt i våra tarmar. Näringen som kan upptas är minimal och potentiella giftiga ämnen och transfetter bildas och våra tarmar kan inte deala med dessa på rätt sätt, varpå cancer kan vara resultat av detta. Vilket fett som upphettas med köttet spelar också in, det bör vara stabila mättade fetter som smör, kokosfett eller ister. Undvik fleromättade fetter som solrosolja, majsolja, rapsolja eller margariner vid matlagning i värme. Dessa instabila fleromättade fetter tål inte upphettning utan att massor av potentiellt giftiga ämnen bildas.

abstract-1238658_1920

Miljön då? Bör vi undvika att äta rött kött för miljöns skull? Argumentet att tamdjuren är skadliga för klimatet och att deras vilda motsvarigheter inte är det, kan jag i det stora hela hålla med om. Inte att jag tror att de metangaser de stackars instängda djuren i köttfabrikerna släpper ut kan ha större miljöpåverkan än andra kemiska industrier som inte är ifrågasatta i debatten, men för att dessa köttindustrier kräver mycket energi och ger mycket utsläpp. Den verkliga klimatboven i köttindustrin är odlingen av soja! En stor del av det foder som går till djuren i de svenska köttindustrin är från kraftigt besprutade milslånga industriodlade sojaåkrar i Brasilien. Mycket billigare att köpa för köttbonden! Men bidrar till skövling av regnskog, gifterna och den ensidiga odlingen gör att den före detta regnskogen förvandlas till öknen. Detta påverkar klimatet om nåt! Tänk på det när du står i köttdisken nästa gång. Varför är den ena köttbiten hälften så dyr som den andra? Det är den importerade sojan som gör det möjligt att köpa svenskt kött för 49,90:-/kg…

Rött kött från naturbetande svenska djur, kor, älgar, hjortar, renar och får är bra för miljön och för den biologiska mångfalden. Det vi bör göra är att välja rätt i kyldisken så att vi kan mångdubbla betesmarkerna i Sverige och producera mycket mer naturbeteskött. Metan och koldioxid som släpps ut binds tack vare idisslarna in igen till markbundet kol. Koldioxiden fungerar som gödning för växterna och vi får en större biologisk mångfald. Med detta i åtanke anser jag att du, genom att välja att äta GRÄSBETAT kött, snarare bidrar till att rädda klimatet och stoppa ökenutbredningen!

cow-986887_1920

Rött kött ska alltså köpas oprocessad, utan tillsatser och helst KRAV märkt, det ska sedan tillredas med viss försiktighet. Undvik att genomsteka det, undvik att äta förkolnade, svarta delar. Skär bort dem. Tillred köttet rare eller medium istället. Väljer du dessutom gräsbetat kött så bidrar du också till att rädda klimatet!

Jag har all respekt för att människor väljer att avstå från att äta kött av moraliska skäl. Det argumentet har jag inget att sätta emot. Jag antar att jag skulle behöva vara vääääldigt hungrig eller utsatt för livshotande fara innan jag skulle vara beredd att döda ett djur… Men min moral sträcker sig inte längre än att jag gärna äter det som någon annan har dödat. Sådan är naturens lag och det accepterar jag utan problem.

 

Förtydliganden:

  • Vad är rött kött? Muskelkött från däggdjur: ex fläsk, nöt, lamm, häst, get och val. Kyckling och fisk räknas som vitt kött.

  • Vad är processat kött? Kött som har genomgått en process med saltning, rökning, fermentering eller andra processer eller tillsatser som förändrar smak och hållbarhet.

Facebookpinterestlinkedin