Facebookpinterestlinkedininstagram

toalett bajs avföring

Få saker är så tabubelagda som just vår avföring. Har ni sett amerikanska versionen av ”Du är vad du äter”?  Där framstår Gillian McKeith för de flesta som lite smått galen när hon står och rör om i folks bajsprover, men faktum är att ditt bajs säger mer om dig och ditt leverne än du tror! Kvaliteten, formen, texturen, storleken och den allmänna naturen av ditt bajs är en viktig guide till ditt välmående. Eller till vad du behöver förbättra för att nå välmående! Så här kommer en liten ”bajskarta” – läs och studera sedan dina resultat i toalettstolen och se vad just du behöver förbättra i din kost:

bajskarta

 

1. Är ditt bajs som separata hårda klumpar, som nötter och ansträngande att klämma ut?

Då lider du kanske brist på fiber, dricker för lite vatten och behöver snabba på tarmarna.

 

2. Är ditt bajs i korvform, men består av ihopsatta klumpar?

Då har avföringen förmodligen tillbringat för lång tid i tjocktarmen.

 

3. Är ditt bajs som en korv, men med sprickor på ytan?

Då dricker du förmodligen för lite vatten.

 

4. Är ditt bajs som en korv eller orm, mjuk i konsistensen?

Grattis! Detta är hälsosam avföring som passerar smidigt genom tarmen. Är den dessutom luktfri är den perfekt!

 

5. Är ditt bajs som mjuka bitar med tydliga kanter som passerar lätt?

Då passerar avföringen förmodligen för fort genom tarmen och du riskerar att inte ta upp tillräckligt med näring och vatten med näringsbrist och uttorkning som resultat.

 

6. Är ditt bajs fluffiga bitar med kladdiga kanter?

Då har inte tjocktarmen hunnit ta upp vattnet i tjocktarmen och avföringen har passerat för fort. Därmed har du förmodligen inte kunnat ta upp näringen och lider kanske av näringsbrist.

 

7. Är ditt bajs vattnigt och flytande utan fasta bitar?

Då har du förmodligen en infektion i kroppen. Tänk på att dricka mycket vatten eftersom kroppen förlorar för mycket vätska. Är avföringen ljusbrun och oljig kan det dessutom betyda att fett inte tas upp ordentligt, till exempel på grund av bristande gallfunktion.

 

Hemma hos oss pratar vi ofta om ”SPÖKBAJS” som det perfekta bajset  (haha, pratar ni inte om bajs hemma hos er!?).   Spökbajs är bajs som du VET att du har fått ur dig, men som spöklikt inte ses i toastolen och som inte syns på pappret när du torkar dig – helst ska spökbajset vara luktfritt! Bajsar man spökbajs betyder det att tarmarna har tagit upp all näring och kroppen mår bra!

 

perfekta bajset

 

Kolla efter i toastolen nästa gång ni bajsar, hur ser ditt bajs ut? Kontakta mig gärna om du behöver hjälp med att komma till rätta med din kost och din avföring eller bara vill ha lite mer information!

 

Facebookpinterestlinkedin