Facebookpinterestlinkedininstagram

Häromdagen hade jag ett intressant samtal med mina döttrar om vår kosthållning hemma. De är som tonåringar är mest och vill i teorin gärna äta godis, chips, snabbmat och dricka läsk. Dock är de väl medvetna om hur maten påverkar deras hälsa och väljer oftast självmant hälsosammare alternativ. Helst skulle de såklart vilja leva glatt ovetande så att de skulle kunna äta som de flesta andra i deras ålder utan att behöva bry sig, men nu vet de redan alltför mycket för att kunna blunda för fakta.

Boktips: Smakäventyret av Ann Fernholm

Boktips!

Jag har successivt infört hälsosammare mat för hela familjen och även slussat ut den mindre hälsosamma maten lite smygande. Senaste året har vi ätit strikt lågkolhydratkost med mycket mättat fett hemma. Vi har inget hemma i skåpen som jag anser vara ohälsosamt för oss att äta. Med det sagt, betyder det inte att vi inte äter kolhydrater och processad mat, det gör vi också ibland, men det finns inte lättillgängligt att småäta av, utan är endast vid enstaka tillfällen.

När jag först började lägga om kosten var det bara jag som åt annorlunda. Barnen var vana vid sin pasta, oboy, vaniljyoghurt och mjölkchoklad. Deras smaklökar krävde sött och stärkelse för att maten skulle smaka gott. Men när man lägger om kosten händer också något med smaklökarna. Det hände mig och så småningom även barnen. Plötsligt känner man smaker mycket tydligare. Sött smakar sött på ett nytt sätt, liksom alla kryddor blir tydligare och maten smakar väldigt mycket mer.
Om detta pratade jag och barnen alltså häromdagen, och de påminde mig om tiden då de spottade och fräste av 70% mörk choklad, som var det bittraste och mest äckliga de kunde tänka sig – Idag sitter de gladeligen och äter 86% mörk choklad! Turkisk yoghurt tyckte de var surt och oätligt även med mängder med honung. Idag äter de turkisk matyoghurt med osötade hallon i. Vill de ha lite snacks på kvällen kan de äta körsbärstomater, ostar, nötter, oliver och charkuterier (men så har de också rötter i Spanien…)

tapas-1576214_1920Att vara sugen på något betyder inte längre att det måste vara chips, godis, kakor eller bullar – det går bra att äta ett äpple, en banan eller en paprika. Grönsaker var något de förvisso åt även innan vi bytte kost, men de åt med rynkade näsor och i minsta möjliga mängd. Idag äter de gärna broccoli, blomkål, vitkål som är våra vanligaste tillbehör här hemma. Och de erkänner att de tycker att det är gott!

Som grädde på moset till att smaklökarna ändrats har även deras inställning till vår kosthållning ändrats. Förut ursäktade de avsaknaden av pasta, ris, potatis och bröd när kompisarna kom på middag. Idag tycker de att maten vi äter är det mest naturliga i världen. Och kompisarna tycker ofta också att maten är god, (något jag förresten kan sväva på små rosa moln över i flera dagar!). Några kompisar verkar till och med lite avis och tycker att det är jättebra att ha en förälder som inte köper hem godis och kakor i tid och otid!

De klagar ofta att det är drygt och jobbigt att vi äter som vi äter, för det är ju trots allt väldigt gott med Marabou Mjölkchoklad, Pasta Carbonara, Pommes Frites, Ostbågar och Skogaholmslimpa. Men för det allra mesta är de nöjda att vi äter som vi gör, de märker nämligen själva att de mår bättre av det. Lugnare magar, bättre hy, färre astma och allergiattacker bland annat. Min äldsta dotter slipper illamåendet som kommer efter varje gång hon ätit för mycket kolhydrater. Båda är idrottare och väljer alltid att äta rätt inför träningar och matcher. Att äta rätt innebär givetvis INTE att kolhydratladda för dem!

Många gånger strider vår kosthållning med till exempel hemkunskaps- eller biologilärarens åsikter. Då har döttrarna valt att inte säga emot läraren, utan att komma hem och berätta vad som lärs ut i skolan och så resonerar vi kring detta. Till exempel har de fått lära sig att man ska äta 8 skivor bröd om dagen, dricka mjölk, äta lightprodukter och sluta äta kött…  Skolan är ju upplagd så att lärarens åsikt är sanningen på proven, så det är bara att plugga in, hur knäppt det än låter! Och även om Livsmedelsverket och Socialstyrelsen nu sakta men säkert ändrar sina kostråd så tar det nog ett tag innan den informationen når ut till lärarkåren. Dock är det bara en tidsfråga tills hela samhället inser att våra kostråd är helt bort i tok och alla som vill kommer att få rätt råd och stöd för att må sitt allra bästa! Jag är dock glad att mina barn fått i sig lite kritiskt tänkande och inte sväljer allt fröken säger med hull och hår.

strawberries-660432_1920Hur ser matsituationen ut hemma hos dig? Äter dina barn mat som är nyttig och näringsriktig eller får de mat som de tror är den enda mat de tycker om? 

Vill du ha hjälp och stöd med att lägga om kosten för hela familjen, för dig själv eller för barnen så är du varmt välkommen att höra av dig till mig!

 

Facebookpinterestlinkedin