Facebookpinterestlinkedininstagram

Sommaren 2015 slutade jag att äta vanlig kyckling. Det var inte en medveten handling, utan det bara blev så. Jag såg något program om kycklinguppfödning i samma veva som jag läste min kostrådgivarutbildning och insåg, som med ett klubbslag i huvudet, att det jag äter äter, äter också jag! Detta visste jag givetvis redan, jag hade sedan tidigare satsat på ekologiskt gräsbetes nötkött, men den sommaren vidgades mina vyer till allt sorts kött.

Plötsligt stod jag i frysdisken i affären och kunde inte förmå mig själv att lägga kycklingfiléerna till superduperkanonpris som jag alltid brukade köpa i min shoppingvagn. Det tog fysiskt stopp, handen vägrade lyda order! Jag vandrade bort mot den ekologiska KRAV-märkta kycklingen och höll på att trilla baklänges när jag såg prislappen, aldrig i livet, tänkte jag och det blev ingen kyckling på flera veckor. Sedan dess har jag dock tänkt om och tycker att kyckling är rätt bra mat trots allt. Och att det är värt att betala några kronor extra för att kycklingarna ska få ha det bra och därmed också vara bra för min kropp! Visst, vi äter inte längre lika stora portioner när vi äter kyckling här hemma – men vi äter med gott samvete då vi vet att kycklingen haft ett bra liv och fått den mat den är skapt för att äta.

I mataffärerna här i stan finns det främst två svenska ekologiska producenter och en dansk. Jag tänkte göra lite smygreklam för dessa i detta inlägg, trots att jag inte får någon som helst ekonomisk ersättning för detta. REKO, Bosarp och danska Rose.

fagelkottRowan Ranger heter rasen som de svenska uppfödarna valt till sin ekologiska produktion. Det är en lugn och robust men nyfiken kycklingras. Till vardags gillar den att hoppa i halmbalar, bada i sand och picka efter mask. Den har också sitt naturliga flyktbeteende kvar. Det behövs eftersom den ekologiska kycklingen går ute och måste springa och gömma sig om en rovfågel skulle cirkulera ovanför. Tack vare att den ekologiska kycklingen har extra gott om plats och att Rowan Ranger är en ras som gillar att röra sig, bygger den ordentligt med muskler. Och genom att den växer långsamt hinner smakerna utvecklas mer. Det ger ett fint, lite kraftigare kycklingkött som är mört och smakrikt. Några tycker att köttet är för fett, men jag delar inte alls den åsikten.

Hur lever kycklingarna då?

REKO kycklingar föds upp på fem olika KRAV-märkta gårdar i Sverige, de lever fritt i väl tilltagna stall med möjlighet att när som helst gå ut i en 20 000 kva­dratmeter stor trädgård där de fritt kan ströva runt och picka. Varje stall har en veranda där kyck­lingarna tycker om att vara när det regnar. På rastgården får kycklingarna möjlighet att beta av gräs och växtligheter samt picka och krafsa efter frön och hitta egen mat i form av larver och insekter. De växer upp långsamt i sin egen takt, de lever länge och äter ett reko ekologiskt foder, odlat på gården där de bor, fritt från antibiotika och GMO ­manipulerade växter och anpassat efter kycklingarna art-egna näringsbehov.
BOSARP kycklingar föds upp på ca tio små, lokala gårdar i Sverige på ett småskaligt sätt i balans med naturen. Både kycklingarna och gårdarna är 100 procent ekologiska och KRAV-certifierade. Liksom REKOS kycklingar får även den ekologiska Bosarpkycklingen växa långsamt i minst 70 dagar, vilket är ungefär dubbelt så länge som vanligt uppfödd kyckling. En ekologiskt uppfödd Bosarpkyckling får gå ut och in som den vill, picka i marken, leta efter mask och ta ett sandbad, och de får växa i långsam takt. Kycklingarna får utlopp för sitt naturliga beteende med att sprätta och leta efter föda, och en viktig del i ekologisk uppfödning är att gården har ett naturligt kretslopp – att man odlar ekologiskt på gården och sedan återanvänder gödsel från kycklingarna tillbaka i jorden.

Detta kycklingliv gör att kostnaden för att föda upp en KRAV-märkt ekologisk kyckling är 3­4 gånger högre än för en som föds upp industriellt. Därför blir konsumentpriset också högre, men om man tänker krasst är det inte REKO kycklingen som är dyr – utan de andra kycklingarna som är för billiga, alla borde de ha fått leva som Reko kycklingar istället!

 

Att välja KRAV-märkt kyckling garanterar:

 

• Att kycklingen får växa långsamt och leva minst i 70 dagar (dubbelt så länge som en vanligt uppfödd kyckling)
• Att kycklingen har gott om plats både ute och inne
• Att kycklingen fått äta ekologiskt foder
• Att kycklingen fått leva ett liv i små grupper
• Att kycklingen fått tillgång till mycket dagsljus, halmbalar och sandbad

• Att kycklingen fått vistas ute, andas frisk luft, picka i gräset och ta ett sandbad för att hålla fjäderdräkten ren.

KRAV-märket visar att en vara är producerad med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Trots att alla är ekologiska finns det några skillnader på våra svenska KRAV kycklingar och de danska ekologiska kycklingarna från Rose där de sistnämnda alla blir vaccinerade trots att de inte är sjuka och bara får leva i 63 dagar. I övrigt är kraven på att få ströva fritt, storleken på utrymmen och grupper och ekologiskt foder desamma. 

Hur tänker du i kycklingdisken? Vad styr din konsumtion? 

Vill du veta mer om hur det du äter äter påverkar ditt eget välmående eller bara få kostråd i allmänhet, tveka inte att kontakta mig så hjälper jag dig gärna!

 

Facebookpinterestlinkedin