Facebookpinterestlinkedininstagram

Utbudet i våra mataffärer är enormt idag och det är väldigt liten skillnad på själva utbudet vilken säsong vi än befinner oss i. Däremot kan man se stor skillnad på priset om varorna är i säsong eller ej, om de har framställts med omsorg eller om de har haft minsta möjliga produktionskostnad som främsta parameter. Vad som styr oss när vi handlar är olika, oftast är det kanske plånboken men många har börjat handla mer med hjärtat och 2015 så ökade försäljningen av ekologiska varor i Sverige med 50%! kraveu_organic

Ekologiska varor finns med två märkningar i Sverige idag. Dels EU´s logotyp samt Sveriges egna KRAV märkning.

Om man köper en GRÖNSAK märkt med någon av dessa symboler betyder det att grönsaken INTE har besprutats med kemiska bekämpningsmedel eller odlats med konstgjort gödsel. Den har inte heller blivit genmanipulerad eller varit utsatt för joniserad strålning. Är den KRAV märkt är man också säker på att inte koppar och svavelkalk används som bekämpningsmedel, dessa är dock godkända av EU.

Är det istället KÖTT eller ÄGG man köper med symbolerna på innebär det kort och gott att djuren haft ett bättre liv. De har fått vara utomhus och i större utsträckning kunnat få utlopp för sina naturliga beteenden och behov. Till exempel får kalvarna vara kvar längre hos mammorna, hönorna får möjlighet att sprätta i jorden året om och lägger sina ägg i rede. Läkemedel används endast vid behov och inte i förebyggande syfte. Djurens foder är ekologiskt och kommer ofta från samma gård, men det betyder inte att de självklart får foder som de är genetiskt anpassade för. Soja och spannmål är inte naturlig föda för varken odlad lax eller nötkreatur! KRAV-märkt kött har strängare regler kring slakt och transport till slakt som inte får överstiga mer än 8 timmar till exempel. KRAV märkningen innebär också att köttet är fritt från nitriter, som är vanligt i bacon och charkuterier och som forskningen visat vara cancerframkallande.

ÖVRIGA PRODUKTER man handlar som är märkta med dessa symboler ska uppfylla vissa krav. EU´s symbol kräver att 95% av innehållet måste vara ekologiska produkter, medan KRAV märkningen godkänner att innehållet har minst 70% ekologiska ingredienser, men kräver dock att produkten ska vara fri från sötningsmedel, färgämnen och smakförstärkare.

Jag väljer att med största möjliga mån köpa ekologiska produkter, ofta är de lite dyrare, men jag tänker att jag ändå tjänar på att välja giftfria grönsaker och naturligt uppfött kött, i en hälsosammare kropp!

 

Facebookpinterestlinkedin