Facebookpinterestlinkedininstagram

En smakförstärkare används i en produkt för att ingredienserna i sig är av så dålig kvalitet eller för att produktionsprocessen är så konstgjord att det inte räcker med vanliga kryddor för att produkten inte ska smaka riktigt illa. Nästan all färdigmat eller halvfabrikat innehåller smakförstärkare, det kan även förkomma smakförstärkare i till synes ”rena” livsmedel.

Smakförstärkaren får ditt smaksinne att uppfatta att en pulversoppa, chipspåse eller färdigrätt är mer aromatisk än den alltså borde vara med tanke på de undermåliga ingredienser den består av.

Den vanligaste smakförstärkaren är E621, mononatriumglutamat, och den kan enligt livsmedelsverket ge upphov till huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående. Livsmedelsverket hävdar dock att det är ofarligt att äta i måttliga mängder och att symptomerna försvinner efter ett tag, men har förbjudit E621 i barnmat. Många tillverkare och butikskedjor har bannlyst just mononatriumglutamat i sitt utbud, men ersatt det av jästextrakt som låter mer naturligt, men har precis samma effekt.

I flera andra länder utanför EU, som exempelvis Australien och Nya Zeeland, har man mycket strängare regler än i Sverige och många smakförstärkare är förbjudna. De har tagit de långsiktiga hälsoriskerna på större allvar. Svenska myndigheter godkänner hundratals tillsatser. Över 300 har E-nummer och är godkända av EU. Av dessa godkänner KRAV bara 40 stycken (2014)! Så att välja KRAV-märkta produkter kan vara ett tips om du vill undvika smakförstärkare och dålig kvalitet på din mat.

Idag äter en person som bor i Sverige ca 7 kg tillsatser per år, ett fakta som stämmer illa då det finns statistik hos Livsmedelverket som påstår att vi äter 15 kg godis per person och år, och därmed borde antalet kg tillsatser vara minst det dubbla.

Hur mycket tillsatser tål vi människor då? Experterna gör sina bedömningar utifrån vad vi vet om kemikalierna och deras farlighet idag, men nya kunskaper kan komma att ställa saken i ett annat ljus. Många medel som tidigare tillåtits, både bekämpningsmedel i odlingen och tillsatser i livsmedel, är nu förbjudna på grund av sin giftighet och eftersom risken för skador på människors hälsa och miljön är för stor. Det är ganska osäkert vad djurförsöken egentligen betyder och kunskaperna kring hur olika ämnen SAMVERKAR är små. I linje med det skriver Livsmedelsverket i sina föreskrifter att tillsatserna kan användas om de inte är skadliga ”så långt man kan bedöma med ledning av vetenskapliga bevis”.

Eftersom vi vet att vi blir överviktiga och sjuka av att inte äta riktig mat tror jag att vi alla egentligen skulle vilja kunna vända på chipspåsen och kunna läsa en kort förteckning över ingredienser som vi exakt vet vad de är:

potatis, olja, salt, dill

och inte en lång harang med ord som vi inte har någon aning om vad de innebär:

Potatis, Solrosolja, Kryddblandning: (Vasslepulver, Salt, Lökpulver, Socker, Kärnmjölkspulver, Naturlig Mjölksyra, Naturliga Aromer, Jästextrakt, Jästpulver, Persilja, Vitlökspulver), Vegetabilisk Olja.

Chipstillverkarna är smarta, genom att undvika att skriva ut E-numren så får de oss att tro att alla ingredienser är naturliga. Men varför behöver man ens vasslepulver, socker, kärnmjölkspulver, mjölksyra, jästextrakt och jästpulver på chips?

Vad äter du denna fredagskväll? Är det riktiga råvaror i din mat eller behöver smaken på din mat maskeras med hjälp av tillsatser? 

 

Vill du läsa mer om glutamat och E621 så kan du klicka på dessa länkar:

Kostdoktorn,

Konsumentsamverkan

Äkta Vara

Kolla även undre rubrikerna TIPS och RECEPT här på min blogg så vimlar det av uppslag på vad man kan äta en fredagskväll som är både hälsosamt och gott!

 

Har du en fråga, vill du ha mer information eller bara lite hjälp på traven att börja äta hälsosammare så är du välkommen att kontakta mig så hjälper jag dig gärna!

Facebookpinterestlinkedin