Facebookpinterestlinkedininstagram

Jag har alltid kämpat med (eller mot?) min stress och jag är en person som sällan upplevs som stressad utåt, fastän jag på insidan håller på att gå i tusen bitar av den enkla anledningen att jag inte kan klona mig. Denna höst är det värre än någonsin. Jag vill hinna så mycket och dygnet har bara 24 timmar!

ring-948023_1920

Det som händer i kroppen när man stressar är att nivåerna av stresshormoner stiger och slår ut de flesta av kroppens andra basala funktioner. Detta är jättebra när man utsätts för livsfara och behöver kroppens fulla fokus på att fly eller fäkta. Kroppen stresshormoner ser ingen skillnad på om du är stressad över att hålla ett föredrag för ledningsgruppen på jobbet, om du sitter i bilkö och stressar över att komma försent till mötet eller om du blir jagad av en sabeltandad tiger. Den reagerar likadant på allt.

Det är inte dåligt att bli stressad, så länge man däremellan kopplar av och avstressar. Så att kroppen får chans till återhämtning och ta tag i de där basala funktionerna igen. Sänka hormonnivåerna och fungera som den är tänkt att fungera. Om jag inte aktivt tar tag i min återhämtning blir den inte av. Jag tror att vi är många som har det så.

Livet går liksom i 170km i timmen på jobbet, deadlines, folk som vill ha din uppmärksamhet och hjälp. Problem som ska lösas och helst igår. När man kommer hem har man en familj att ta hand om, barn som ska ha mat som både måste inhandlas och lagas, barn som ska skjutsas, få läxhjälp, kläder tvättade, en gräsmatta som ska klippas, ett hus som ska skötas, ens egen kropp som ska tränas, vänner och familj som det ska hinnas umgås med, osv. Väldigt sällan återhämtar vi oss av bara farten, utan det är något man aktivt måste se till att avsätta tid för. Givetvis måste vi ta tag i det som gör att vi blir stressade, säga ifrån sig orimligt stora arbetsbördor och göra andra förändringar i livet som tar bort det som stressar oss så långt det är möjligt. Men ibland går det bara inte och man får börja jobba med sin egen inställning till det stressiga istället.

wood-691629_1280

Denna höst har jag testat nya sätt att stressa ned. Jag har ganska länge sysslat med meditation och medveten närvaro, på senare tid har jag börjat gå in djupare på detta och analyserar mig själv och vad som triggar min stress eller mitt beteende överhuvudtaget med hjälp av Eckhart Tolle. Han har skrivit flera böcker som vänder upp och ned på mycket av både självbilden och världsbilden och jag kan varmt rekommendera The Power of Now och A New Earth till alla som tycker om att fundera och filosofera över sin tillvaro.

Att ibland stanna upp medvetandegöra och tänka ”Men vänta nu, varför är jag så stressad för det här!?” har varit nyttigt för mig, dock är jag ofta så stressad att jag glömmer bort att tänka just den tanken, utan rusar på som att den sabeltandade tigern faktiskt är hack i häl!

Ett annat sätt som hjälper mig att stressa ned som jag testat på senare tid är EFT. EFT står för Emotional Freedom Techniques. Den har sina rötter i traditionell kinesisk medicin kombinerat med västerländsk psykologi. Det är en teknik som skulle kunna kallas fokuserad akupunktur – fast utan nålar. Eller meridianbaserad samtalsterapi. Eller en kombination av akupressur och speciella affirmationer. I början kände jag mig skeptisk, men så upptäckte jag vilken otroligt lugnande effekt den har på min kropp att jag numer använder mig av EFT nästan varje dag! Men liksom jag har svårt att komma på mig själv och medvetandegöra min stress, så kommer jag heller inte alltid ihåg att använda mig av EFT vid stressiga situationer, utan fortsätter springa i den utstakade banan och kroppen får inte den återhämtning som den behöver.

7806787_orig

Får ni den återhämtning ni behöver? Hur gör ni när ni blir stressade? Vilka tekniker använder ni för att få kroppen på rätt spår igen när stressreaktionen väl slagit till?

HÄR kan ni läsa ett tidigare inlägg om tips på stresshantering här på bloggen.

Vill ni ha hjälp med stresshantering genom EFT eller Eckhart Tolle förmedlar jag er gärna vidare till kompetenta människor på området, eller om ni vill ha hjälp genom coachande samtal och hur ni kan minska stresspåverkan på kroppen genom kosten så tveka inte att kontakta mig så hjälper jag er att komma tillrätta med detta!

Facebookpinterestlinkedin