Facebookpinterestlinkedininstagram

Jag som driver Urban Paleo Center heter Cecilia Isakson och är utbildad kostrådgivare och snart även färdig massageterapeut och lifecoach. Mitt intresse för hälsa väcktes 2008 när jag började arbeta på Svenska Re, ett svenskt rehabiliterings center på Gran Canaria. Dessförinnan levde jag lyckligt ovetande om mitt ohälsosamma leverne. Men det finns ett tydligt före och efter 2008 i mitt liv. Året då jag började bry mig om mig själv!

Den allra viktigaste förändringen var nog att jag började tänka själv, ta reda på fakta, ifrågasätta forskning, livsmedelsverket, socialstyrelsen, läkare och andra högt uppsatta personer som jag dittills bara tagit för givet att de haft koll på vad de talar om och förespråkar. Och jag började läsa på om allt mellan himmel och jord som berörde hälsa. Jag hittade likasinnade att diskutera med och började testa mig fram med olika experiment på mig själv. ”Vad mår just jag bäst av?” är fortfarande en fråga jag ställer mig titt som tätt, eftersom både kroppen och livssituationen ändras hela tiden. Och det grannen mår bäst av behöver inte stämma på mig, eftersom vi varken har samma kropp eller lever samma liv.

Den synligaste förändringen jag gjorde 2008 var förstås att ändra kosten, när man utesluter socker, mjöl och stärkelse ur kosten blir man förr eller senare smalare. Jag gick ned 20 kilo på ganska kort tid. Nu klarar jag att hålla min normalvikt, även om jag ibland äter kolhydrater, men i början hade jag nolltolerans och var väldigt strikt, så det gick fort nedåt på vågen, plus att jag mådde mycket bättre av att äta riktig mat!

image

Synen på träning har jag också ändrat sedan 2008. I hela mitt liv var träning ett nödvändigt ont för oss tjockisar för att bli av med fettet på kroppen eller för smalisar att förbli smala, men så gick jag ned 20 kilo UTAN att träna och insåg att felaktig kost och inte brist på träning hade varit boven i dramat i alla dessa år. Gissa om vi är grundlurade allihop, som tror att vi blir tjocka för att vi är lata!?

Ändå är träning livsnödvändigt – Vi måste ju hålla våra kroppar starka och smidiga och orka röra oss utan att bli trötta!

Jag har sedan 2008 tränat på olika sätt. Just nu är den bästa tiden för mig att träna direkt på morgonen kl 05:00. Den bästa träningen är den som blir av och det är den enda tiden som funkar för mig i mitt ganska tidspressade liv. Jag varvar yoga, morgonpromenader, intervaller och styrketräning beroende på dagsform. Har jag sovit för lite under natten kanske jag väljer att stå över träningen helt för att få vila lite längre. Inga måsten – motivationen är att ha en rörlig välfungerande kropp hela livet!

Vila och återhämtning är något jag ganska nyligen tagit till mig att jag måste jobba aktivt med. 2009 rusade jag rakt in i väggen, men studsade snabbt tillbaka på banan tack vare att jag genast tog till åtgärder och gjorde förändringar i livet. Sedan dess har jag snuddat väggen några gånger men känt igen varningstecknen och tagit ett steg tillbaka. Jag har fortfarande alldeles för mycket att göra jämfört med vad som är nyttigt och hälsosamt, men med aktiv närvaro, mindfulness och meditation kan jag lättare se när situationen barkar ur och aktivt slappna av. Den mentala inställningen är A och O, det är mindre stressande och påfrestande att göra något man VILL än att göra något man MÅSTE. Men dygnet har trots allt bara 24 timmar och jag har fått inse att jag måste prioritera hur jag ska utnyttja dem på bästa sätt.

Att rensa ut allt som tar kraft och energi har varit en viktig hörnsten för ett hälsosammare liv! Jag har blivit tvungen att rensa överallt och håller fortfarande på. Som tur är har jag flyttat extremt mycket i livet – jag har bott på 33 olika ställen i 5 olika länder och 13 städer… Jag har med andra ord inte kunna samla på mig så mycket saker med åren som man annars ofta gör. Dessutom har jag vid varje flytt sorterat ur sånt som inte används och bara tar plats och energi. Det finns få ”bra att ha saker” i mitt hem med andra ord. Min filosofi är att hemmet ska vara en plats där man trivs och vilar ut, inte fullt av ”måste ta tag i” saker. Sedan 2008 har jag också rensat bland mina relationer och släppt taget om dem som bara utarmat och tagit min energi. Även mycket nära relationer. Det har varit enormt befriande även om det förstås är fruktansvärt svårt.

Den senaste förändringen jag gjort för att förbättra min hälsa har som bonus att det samtidigt har en stark påverkan på miljön. Nämligen att försöka byta ut produkter och saker till produkter gjorda av naturliga material och råvaror. Främst gäller det maten, som jag i stort sett endast äter ekologiskt för att vara säker på att inte få i mig onödiga kemiska medel. Även skönhetsprodukter använder jag numera bara rena, ekologiska råvaror eftersom kroppen även tar in gifter och annat bös genom huden, slemhinnor och körtlar. Plaster är hormonstörande och därför har jag försökt att ”plastbanta” mitt hem. På alla områden där det är möjligt, strävar jag mot naturliga val av material. Hellre ekologiskt odlad bomull, ull, trä och stål än plast, fleece och polyester. Det hjälper självklart på traven att jag dessutom tycker att det är snyggare!

2016 startade jag mitt företag Urban Paleo Center för att jag kände att jag var tvungen att göra något mer av min hobby, som dittills bara haft som syfte att förbättra min egen och min familjs hälsa. Jag insåg att mina utbildningar och alla mina år av egen erfarenhet faktiskt gör att jag kan hjälpa andra att förändra sin hälsa till det bättre, vare sig det gäller kost, massage, avslappning och återhämtning, auto-immuna sjukdomar, livskriser eller bara med att vara ett bollplank i livet. Idag har jag skrivit på ett kontrakt som kommer att bli ännu ett steg framåt för företaget, snart kommer ni att få veta vad det är, men jag håller er på sträckbänken lite till!

Hur ser din hälsoresa ut? Gör du de förändringar som behövs och lever det liv du vill leva?

walk-826580_1920Tveka inte att höra av er till mig om ni vill veta mer eller undrar hur jag kan hjälpa just dig med ditt problem eller din aktuella situation!

Facebookpinterestlinkedin