Facebookpinterestlinkedininstagram

Hösten är i full gång och kanske har du, som jag, en massa nya projekt på gång – kanske ett nytt jobb, nya arbetsuppgifter eller bara en allmän nystart i livet?

I allt detta nya är det viktigaste av allt, skulle jag vilja påstå, att skaffa sig BALANS i livet.

Och det är inte det lättaste! Det vet jag som ensamstående mamma till två mycket aktiva döttrar. Och som nystartad egenförtagare utan varken skyddsnät, livrem, hängslen eller svångrem i form av ekonomisk back-up eller socialt nätverk, vet jag det med påtagligt eftertryck…

För mig är det allra största problemet att dygnet alltid bara har 24 timmar. Sjukt irriterande, om någon vill höra min åsikt!? Jag har så mycket jag vill hinna på dagarna att tiden inte räcker till. Och när jag börjar nalla av tiden på nätterna så räcker orken inte till istället. Det är min största utmaning – att låta saker ta den tid de tar och skynda långsamt. Självklart vet jag om detta, men ”glömmer” ändå bort det stup i ett när jag ”ska bara” hela tiden. Efter tjugo ”ska bara” kan det ha gått ganska många timmar som hade varit mycket bättre förvaltade om jag valt att sova eller umgåtts med mina döttrar istället. Så för mig handlar denna hösten till största del om att hitta en balans av aktiviteter under dygnets 24 timmar.

Det är faktiskt just balans som är grunden i Urban Paleo Centers arbete. Att hjälpa människor att hitta sin optimala hälsa genom att hitta den egna balansen mellan det Stenåldersliv (Paleo) som vi är skapta för att leva, och det moderna Storstadslivet (Urban) som vi lever vare sig vi vill det eller inte. Att hitta sin egen balans i kosten med livsmedelsaffärernas utbud av hel- och halvfabrikat och ekologiska, närproducerade råvaror. Att hitta sin egen balans mellan statisk sittställning framför en dataskärm 8 timmar om dagen och de rörelsemönster som kroppen kan och bör utföra varje dag i olika fritidsaktiviteter. Att hitta sin egen balans och dygnsrytm när kroppen vill sova tills solen går upp, men väckarklockan kanske säger skiftarbete och olika arbetstider varje dag. Och så vidare.

Balans är inte något man bara hittar en dag och som sedan fortsätter automatiskt, utan balans i livet är ett maratonlopp som man ständigt måste träna inför. Jag använder mig av ”livsstilstrappan” när jag analyserar min övergripande hälsa och ”livshjulet” för att analysera livet i stort. Trappan har som utgångspunkt att man måste uppfylla olika basbehov först innan man kan ta nästa steg (mer om det i kommande inlägg) och livshjulet strävar efter balans mellan de olika tårtbitarna för att kunna snurra på ett så oknaggligt sätt som möjligt.

Här är ett förslag på vilka tårtbitar du kan ha i ditt livshjul.

Fundera på varje tårtbit i ditt livshjul och om du är helt nöjd med balansen i den. Fyll i hela tårtbiten om du är upplever att den är uppfylld till 100%. Och bara lite längst in mot mitten om du är missnöjd och till mitten om du gillar läget till 50%, osv. (Är pengarna slut redan den första varje månad och du lever på luft och vatten resten av månaden så är fältet ekonomi givetvis väldigt sparsamt ifyllt, medan du som bor i ditt drömhus fyller i hela fältet bostad). När alla fält är ifyllda kollar du hur väl detta hjulet skulle snurra och så ser du var du behöver lägga krut för att få till balans i livet. Observera att det är hur du UPPLEVER att det funkar som gäller. Om du lever utan ett kärleksförhållande men är nöjd med det till 100% fyller du givetvis i fältet Kärlek ändå. Letar du däremot med ljus och lykta efter din andra hälft är du kanske missnöjd med nuläget och fyller inte i fältet alls. Ett ifyllt livshjul skulle kunna se ut så här:

Hur snurrar ditt hjul?

För närvarande är det som sagt tidsbrist i mitt liv. Det betyder att det är för stora skillnader mellan tårtbitarna jobb, fritid och familj för att hjulet ska snurra smidigt. Jag är alltså tvungen att hitta strategier och genvägar för att få till någon slags balans som jag är nöjd med. Ganska klurigt tycker jag, med tanke på att jag både är ensamstående förälder och ensamföretagare och kloning ännu inte är en tillgänglig lösning för gemene man. I mitt fall är planering ett bra verktyg. Om jag dessutom FÖLJER planeringen och skippar alla mina ”ska bara” så är jag kanske snart i mål?

På övriga områden är jag ganska nöjd med nuläget. Jag har ju gjort stora förändringar senaste månaderna och innan dess såg det givetvis helt annorlunda ut. Viktigt att komma ihåg att det är ett ständigt pågående arbete och att det är din upplevda känsla som räknas, inte samhällsnormen! Jag kan förstås också maxa de andra områdena för att komma upp i 100%, men faktum är att jag inte är mer än människa och för tillfället upplever jag att de är i balans och även om de inte är perfekta så är de GOOD ENOUGH för mitt nuläge i livet. Och just detta handlar Urban Paleo Center om. Det är inte en fanatisk hälsohysteri som inte tillåter än det ena eller det andra, utan vi tar hänsyn till din livssituation och dina mål och hjälper dig att göra dina förändringar så att du blir nöjd, vare sig du kommer för kostråd, coaching eller massage.

#urbanpaleolifestyle är mitt sätt att förmedla att detta är inte perfekt paleo, men det är good enough för mig. Det är min balans just nu. 

Har du klart för dig vad som behövs för att du ska hitta din balans i ditt liv?

 

Facebookpinterestlinkedin