Facebookpinterestlinkedininstagram

chili-peppers-692007_1280

Tacos – Vår nya svenska husmanskost med chili!

Tacos är det svenskaste som finns, åtminstone om man äter TACOS på en FREDAG! Santa Maria gjorde en undersökning som visade att varannan svensk äter tacos på fredagar, och oberoende av sanningsgraden i det påståendet, så är det hur som helst en vanligt förekommande fredagsmiddag i de flesta svenska hem. Så även hemma hos oss, även om vi modifierat konceptet lite för att undvika dolt socker och onödiga kolhydrater. Oftast blir det en vanlig tacossallad.

Bäst är självklart alltid att laga allt från grunden. Det är varken svårt eller tidskrävande när det gäller tacos!

Till TACOKRYDDAN blandar du ihop följande: salt, chilipulver, paprikapulver, spiskummin, vitlökspulver, lökpulver och cayennepeppar. Ungefär lika mycket av varje krydda, men jag brukar ta lite mindre av cayennepeppar.

TOMATSALSAN gör du lätt själv så här: Hacka lök och grön chili och fräs den mjuk. Lägg i krossade tomater, vinäger, salt och olja (tillsätt eventuellt någon sötning typ honung eller agavesirap) och låt koka ihop några minuter. Häll av överflödig vätska. Klart!

Räck upp en hand alla som kommer hem från jobbet och inte orkar lyfta ett finger till middagen!? Det är rätt skönt med färdiga lösningar också och här kommer några tips på färdiga produkter man kan använda:

Färdig Tacokrydda utan druvsocker och smakförstärkare, finns i de allra flesta mataffärer:

taco_530128dc9606ee359740f47f

Tomatsåsen brukar innehålla alla möjliga ämnen som man inte vill få i sig som modifierad majsstärkelse, socker, risstärkelse, kornmaltextrakt (gluten), för att bara nämna några. Men det finns alternativ som är lite mindre dåliga:

IMG-51996538

Tomater* 57%, vatten, tomatpuré*, lök*, grön paprika*, ättika*, SELLERI*, havssalt, kryddor* (paprika, spiskummin, cayennepeppar), antioxidant (askorbinsyra), koriander*, konc. citronjuice*, vitlökspulver*. *Ekologisk råvara. Ursprung tomater: Spanien, Italien. Innehåller: Selleri. Ca 4,8 gram kolhydrater per 100 gram

07311310039172_c1c1

Innehållsförteckning:
Tomat* (49%), tomatpuré*, lök*, grön paprika*, ättika*, citronjuice*, ROTSELLERI*, salt, vitlökspulver*, antioxidant (askorbinsyra), korianderblad*, cayennepeppar*. *Certifierad ekologisk. Ca 5 gram kolhydrater per 100 gram.

Kolla själva vad era burkar därhemma innehåller och om det känns som att alla ingredienserna är nödvändiga och hör hemma i er kropp?! Askorbinsyra förresten, är C-vitamin som finns naturligt i bland annat frukt, men som i dessa burkar ovan är syntetiskt framställda… Inga hälsorisker finns dock dokumenterade. Askorbinsyra kan också stå som E300 på er burk därhemma.

Andra modifieringar man kan göra med sina Fredags Tacos är förstås att antingen utesluta brödet helt och kanske använda sig av krispiga salladsblad istället för tacoskal, eller att baka egna LCHF taco wraps istället för tortillabröden. Man bör också utesluta majsen som oftast både innehåller druvsocker och är genmodifierad. Det blir gott ändå!

Facebookpinterestlinkedin