Facebookpinterestlinkedininstagram

strawberries-1314494_1920

Glass hör våren och sommaren till och så fort solen tittar fram kommer glassuget som ett brev på posten! Glassen som säljs är sällan gjord på naturliga råvaror och det räcker med att läsa innehållsförteckningen på till exempel GB Big Pack Vaniljglass för att tappa lusten:

Innehåll
Glass med vaniljsmak.

Ingredienser
SKUMMJÖLK, glukos-fruktossirap, vatten, socker, kokosolja, glukossirap, dextros, vasslepulver (MJÖLK), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan), arom.

Hur många av dessa ingredienser har ni hemma i skåpen? Hos mig hittar ni bara vattnet och kokosoljan… Plus att det faktiskt är noll vanilj i vaniljglassen och minst fyra olika sorters socker… Nej tack, GB!

Istället vill jag dela med mig ett recept på glass som faktiskt är hur lätt och snabbt som helst att sno ihop hemma – ännu snabbare om man har en glassmaskin förstås och som bara innehåller rena råvaror som alla känner igen!

strawberries-816698_1920

Hemgjord Vaniljglass à la Urban Paleo Center

Ingredienser:

1 dl vispgrädde

1 dl gammeldags mjölk

1 äggula

1/2 vaniljstång

ev sötning (t.ex honung, sötströ eller sukrin) – självklart bättre om man utesluter detta!

 

Gör så här:

Vispa äggula (och ev sötning)

Tillsätt grädde, mjölk och vanilj.

Rör till en jämn smet, men INTE så att grädden tjocknar.

Kör smeten i glassmaskin tills den är klar (ca 15 minuter i min maskin)

eller

Häll upp smeten i en burk och ställ i frysen.

Ta ut från frysen varje timme och rör om, klar att äta efter ett par timmar.

 

Vaniljstången kan man givetvis byta ut mot annan smaksättning som till exempel citron, bär, kaffe eller kakao! Det är bara att prova sig fram! Dock har jag märkt att för att barnen ska tycka om chokladglassen krävs att man använder sig av lite sötning, annars tycker de att kakaon blir alldeles för besk. Man kan givetvis också behålla vaniljen och bara tillsätta andra smaker också. Vaniljen tillför även den lite sötma nämligen.

 

Facebookpinterestlinkedin