Facebookpinterestlinkedininstagram

meat-1031092_1920

Jag handlar allt mitt kött av en bonde som driver en ekologisk gård och uppfyller alla krav som krävs för att få KRAV-märka sitt kött. Detta innebär att jag inte bara köper de ädlare köttbitarna, utan får en hel del bitar som inte gör sig varken på grillen eller i stekpannan. Ett utmärkt sätt att tillaga dessa köttbitar på är antingen i ett långkok på spisen eller att ugnsbaka den på låg värme i ugnen i flera timmar. Köttet blir då väldigt mört och med de rätta kryddorna smakar det dessutom gudomligt! Receptet här nedan gör sig faktiskt lika bra till både nöt- och fläskkött och jag har till och med lagat kyckling med ungefär samma ingredienser med ett lyckat resultat.

RECEPT på PULLED MEAT

Ingredienser:

Valfri hel köttbit

Morot i skivor

Lök i skivor

Vitlök i klyftor

Marinad (exempelvis gjord på soja, tomatpuré, honung, olivolja)

Kryddor: spiskummin, paprika, lagerblad, salt, peppar

Smör

Äppelmust (hemmagjord om man har nu på höstkanten!)

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Lägg morotsskivorna i botten på en ugnsfast gryta
  3. Smörj in köttbiten med marinaden och kryddorna och lägg ovanpå morötterna
  4. Gör små hål i köttet och tryck ned vitlöksklyftorna där i
  5. Täck köttet med löken och lägg rikligt med smör på löken
  6. Tillaga med lock i ugn på 150 grader i ca 30 minuter
  7. Ta ut grytan ur ugnen och sänk temperaturen till 100 grader
  8. Peta ned löken och vitlöken i grytan
  9. Tillsätt musten
  10. Tillaga i ugn i 4-10 timmar eller tills köttet är så mört att det faller isär av sig självt.
  11. Ös musten över köttet då och då.

Jag tycker att detta är perfekt söndagsmat! Sprider en ljuvlig doft i huset i flera timmar och vi brukar äta detta kött med samma tillbehör som vi äter till tacos (förutom brödet och chipsen förstås!), eller till en mustig höstsoppa med köttet och en klick färskost i.

Brukar ni äta långkok? När passar det bäst i er vardag att låta matlagningen ta extra lång tid?

Facebookpinterestlinkedin