Facebookpinterestlinkedininstagram

Igår köpte jag hem en åttondels ko från Södersjögården som ligger i Almunge utanför Uppsala. Det får plats i en vanlig frys. Köttet levereras vakuumförpackat (förutom köttfärsen) till dörren av bonden Arne som mer än gärna berättar om sina kor, kalvar, bete och allt mellan himmel och jord!

Arne tycker att det är viktigt att djuren får äta den mat de är byggda för, alltså äter hans nötkreatur bara gräs. Korna går ute hela året om, även på vintern föredrar de att gå och lägga sig under en gran och sova framför att gå in i ladugården. De får sina kalvar ute i hagarna och allt är ekologiskt och KRAV-märkt, till och med slakten som sker hos Almunge Kött i samma by.

 

cows2-c2aa7f82ff3b9a3049de08cbeb94f538

 

Kolla gärna på Södersjögårdens hemsida och läs lite mer om gården eller ring dem och fråga, de berättar mer än gärna om sina djur och sitt arbete! Köttet de levererar är av högsta klass, och helt klart värt varenda krona. Jag köper det med gott samvete för jag vet att djuren har haft det bra under hela sin livstid samtidigt som Arne och hans familj bedriver ett jordbruk som är bra för vår miljö, så här skriver de på sin hemsida:

Södersjögården drivs helt ekologiskt och uppfyller KRAVss regler. KRAVs märkningen visar att vi strävar efter att hålla våra djur så naturligt som möjligt. Vi tar ansvar för den biologiska mångfalden i naturen och uppfyller bland annat särskilda krav på djuromsorg. Den naturliga tillvaron, fodret och lugnet på gården ger köttets goda kvalitet och smak!

Alla kor hör hemma i ett kretslopp ute i naturen där de betar, gödslar och gör nytta för andra djur och växter – vilket ger en större biologisk mångfald och artrikedom. Därför håller vi på Södersjögården alla våra djur utomhus så stor del av året som möjligt och fodret baseras på gräs, hö och ensilage (mjölksyrat, konserverat gräs). På det viset får korna växa i sin egen takt och de får äta det foder som deras magar är gjorda för att bryta ned och som de mår bäst av. Gräs, hö och ensilage är också ur miljösynpunkt det bästa fodret vi kan ge våra djur – eftersom de tar till vara på föda som vi själva inte kan äta.

 

Visst är det bra!? Vi blir fler och fler som väljer att köpa kött på detta vis; närproducerat och KRAV-märkt, och det blir också fler och fler bönder som sadlar om till ett mer hållbart jordbruk och som satsar på bra djurhållning. I Uppsalatrakten finns det många gårdar som är KRAV certifierade och som säljer både nöt-, fläsk- och lammkött, Södersjögården är bara en av dem!

 

IMG_2281

Här är min ranson köttfärs innan infrysning… Tillplattade för att lätt kunna tinas upp!

Översta ”oplattade” påsen använde vi till fredagsmiddagen!

 

 

Facebookpinterestlinkedin