Facebookpinterestlinkedininstagram

Begreppet LÖRDAGSGODIS uppkom efter att man utfört Vipeholmsexperimenten, som rent etiskt var tvivelaktiga och omdiskuterade experiment utförda på en anstalt för utvecklingsstörda på 1950-talet. Under en viss tid fick barnen på vissa avdelningar på Vipeholm äta särskilda kolor som man sedan såg påverkade tandhälsan när man jämförde antalet kariesangrepp hos dessa barn med barnen på de andra avdelningarna som inte fick äta kolorna. Man insåg då att socker var dåligt för tandhälsan och eftersom det det blev dyrt för Folktandvården, som inte hade tillräckligt med resurser, så infördes och spreds rekommendationen om Lördagsgodis på 1960 talet.

Enligt statistiken äter varje svensk idag ca 17 kilo godis om året och totalt ca 50 kilo socker om året. Det är ca 327 gram godis i veckan och 962 gram socker i veckan. Det motsvarar 3 stora 100grams chokladkakor och en tablettask i veckan per person.

tablettask-tutti-25g-fazer-7860003860003860003

Eller om man räknar totalkonsumtionen av socker i veckan så motsvarar det alltså det här sockerpaketet på ett kilo minus 12 sockerbitar.

9515

Det är tre gånger så mycket socker än vad WHO Världshälsoorganisationen rekommenderar! Och då ligger ändå deras rekommendation alldeles för högt jämfört med vad en människas kropp rimligtvis kan tåla.

Ann Fernholm är doktor i molekylär bioteknik, vetenskapsjournalist och författare. Hon har skrivit flera böcker om just socker. Förra torsdagen medverkade hon i teveprogrammet PLUS där de undersökte sockerkonsumtionen hos en vanlig småbarnsfamilj i Sverige. Hon säger i programmet, efter påtryckning från programledaren, att 5 bitar smågodis är vad ett barn MAX bör äta till lördagsgodis. Och påpekar att det endast är okej om man drar ned på sockret i övriga maten och att det endast är för att det i dagens samhälle blir det ett socialt stigma att inte få äta godis, så därför måste barnen få det, men i mycket små mängder.  Hon förklarar att i godis har du inga näringsämnen. Människan har aldrig tidigare kunnat äta något som bara består av energi och bara kalorier, och om vi jämför med att vi testar läkemedel på djur för att se hur människor tål dem… så finns det inte något djur som skulle tåla den mängd godis och läsk som vi ger våra barn. Ett läkemedel som inget djur skulle tåla skulle vi aldrig ge till våra barn.

Värt att ha i åtanke en lördag i mars eller hur? Hur mycket godis äter du och din familj idag och veckans alla andra dagar? Och hur mycket godis ryms egentligen i ett påskägg?

Facebookpinterestlinkedin