Vårdagjämningen

Hur påverkar den din hälsa?

Idag är det Vårdagjämning!

Närmare bestämt kl 22:42, då är den astronomiska vårdagjämningen alltså, då solen står exakt lodrätt över jordens ekvator.

För våra kroppar är det mer våren i sig som påverkar oss och vår hälsa. Vi vinkar farväl till vintern och mörkret och hälsar våren, sommaren och solen välkomna! Löven slår ut, fåglarna sjunger och kvällarna blir ljusare.

Rent hälsomässigt upplever de allra flesta att våren är ett uppsving:

Vi blir piggare - ljuset gör att melatoninet (vårt hormon som gör oss trötta och sömniga) dämpas och förskjuts och vi blir lite mer morgonpigga på våren!

Vi blir gladare - ljuset får kroppen att tillverka mer av lyckohormonet serotonin, som gör att vi känner oss gladare och lättare om hjärtat på våren!

Vi blir kära - eller åtminstone lättare förälskade! Både djur och människor har instinkter att bilda familj på våren när våra dopaminnivåer stiger med all ny stimulans och det gör oss mer mottagliga för kärlek!

Vi blir starkare - När vi exponeras för solljus ökar våra nivåer av D-vitamin som ger oss bland annat starkare ben och mer energi!

Vi blir smalare - om du haft brist på vitamin D under vintern kommer du att få lättare att gå ned i vikt om du exponeras för starkare solljus!

Vi blir deprimerade… - ja, alla mår tyvärr inte bättre av våren. Det finns genetiska faktorer som gör att din kropp har svårt att anpassa nivåerna av melatonin, serotonin och d-vitamin vilket kan leda till årsbunden depression. Men givetvis är detta inget du behöver acceptera och lida av utan det finns massor du kan göra själv för att hjälpa kroppen på traven!

Behöver du hjälp för att få ordning på din hälsa?

Med HELHETSHÄLSA hjälper jag dig att gå på djupet och reda ut dina hälsoproblem. Ett och samma symtom kan ha flera orsaker och jag har specialiserat mig på att hitta orsakerna till att just du mår som du mår!

Categories: : Fakta